Reisschema
  Dag 1: Great Escape
Dag 2: Story Land & Funtown
Dag 3: Canobie & Quassy
Dag 4: Six Flags New England
Dag 5: Lake Compounce
Dag 6: Playland Park
Dag 7: Knoebels
Dag 8: Coney Island
Dag 9: Casino Pier
Dag 10: Atlantic City
Dag 11: Morey's Piers
Dag 12: Ocean City
Dag 13: Bush Gardens
Dag 14: Carowinds
Dag 15: Dollywood
Dag 16: Kings Dominion
Dag 17: Six Flags America
Dag 18: Hershey & Bowcraft
 
Dag 6: Playland Park
 We're in New York!

Het is een uitdaging om vanaf Long Island door New York heen naar Rye te komen, zelfs als de spits al geweest is. Toch weten we voor opening van Playland Park aan te komen op de parkeerplaats. Playland is niet mega groot en doet een beetje denken aan de Engelse kustparken als Pleasure Beach Blackpool. Men kan losse tickets kopen voor de attracties of een armband waarmee de hele dag onbeperkt plezier kan worden gemaakt. Naast de armband krijgen we ook nog een kaartje ter waarde van $12 waarmee lunch en drinken kan worden gekocht bij de diverse stalletjes.

Het voortbestaan van Playland wordt bedreigd nu het eigendom van de stad is geworden. De ligging van het parkje aan het water maakt het een ideale plek om flatgebouwen of een hotel te plaatsen wat waarschijnlijk meer oplevert dan het park.

De meest opvallende achtbaan hier is Dragon Coaster, een woodie uit 1929 van Frederick Church. De trein wordt in het station nog geremd en los gelaten met grote houten hendels. Het controleren van gordels en beugels duurt ook hier weer een flinke tijd. De regels voor veiligheid lijken de afgelopen jaren behoorlijk te zijn aangescherpt. Waar ze in Six Flags parken overdreven het hoofd ronddraaien als 'visual scan' wordt dit door de andere parken ook in zekere mate overgenomen.

Dragon Coaster zelf is niet heel indrukwekkend maar dat is van een baan van deze leeftijd ook niet te verwachten. Hij is ook niet heel ruw. Na de eerste drop volgt een heuvel naar de lange 180 bocht, en weer naar beneden en omhoog een tunnel in. Deze tunnel is het kenmerkende item van de achtbaan, het stelt en gevleugelde draak voor en de trein verdwijnt in de openstaande muil van het beest.

Crazy Mouse is een standaard layout muisachtbaan van Zamperla. De muistreintjes hebben niet alleen een kop maar in dit geval ook een omhoog stekende staart.

Playland kent twee spookhuizen met vierpersoons wagentjes. De eerste die we tegenkomen is Zombie Castle. Best een aardige darkride met milde schrikeffecten. Op het einde van de rit worden we alle 4 toch nog verrast. Het tweede spookhuis heet Witch Hunt en deze lijkt erg veel op de eerste. Het kenmerkende effect hier is een luide toeter aan het begin van de rit maar die is van buiten al zo duidelijk hoorbaar dat het geen schrikeffect meer heeft.

De Super Flight is een flying coaster van Zamperla en dat type is bij de coasterfans over het algemeen niet heel populair. Hoewel ik het mechanisme van open en sluiten van de treinen prachtig vind om te zien is de rit zelf niet erg comfortabel. Van dit soort heb ik eerder al Time Warp in Canada's Wonderland en Hero in Flamingoland gedaan en ook Super Flight blijkt nu geen positieve uitzondering.

Derby Racer, de paardenmolen gaat nog behoorlijk hard en we moeten schuin hangen met een been hoog in een beugel en het andere been laag om te mogen rijden. Zo nu en dan springt er een operator met een reuzesprong de draaiende schijf op en weer af om mensen te waarschuwen. Er is ook nog een nog oudere caroussel. Deze doet al 100 jaar dienst.

Vanaf het reuzenrad, waar weer geen solo passagiers zijn toegestaan, is het goed foto's maken, onder andere van de Kiddie Coaster wat in dit geval een houten achtbaantje is van 1928 waar we als volwassenen absoluut niet op mogen. Heel jammer. We hebben ook uitzicht over het stand.

Zamperla heeft hier 10 jaar geleden goede zaken gedaan want ook de laatste achtbaan is van deze Italiaanse fabriek. Family Flyer is een kleine kinderbaan bestaande uit een ovaal met een helix.

Er is nog een hoop tijd over en we maken een ommetje over het strand en strijken neer bij de Tikibar. De meesten blijven hier zitten voor lunch maar ik ga met James en Peter terug het park in om het lunchpasje ter gelde te maken. Na een fotorondje is er nog tijd voor Ye Old Mill, een darkride in een bootje. Het is een tamelijk aparte ride met hier en daar een scene over mijnwerkers en trollen en dan weer een hele lange tijd niets dan een kale muur aan weerszijden.

Playland heeft een paar leuke attracties, waaronder ook een paar oldies, maar geen echte toppers.


Dragon Coaster is een van de oudste nog werkende achtbanen die ontbrak op het lijstje.


De draak is een leuke unieke feature op deze baan.


Een muis met een staartje.


Een van de twee vrijwel identieke spookhuizen van Playland.


De Thunderbolt komen we voor de derde keer tegen op deze trip. Ze draaien allemaal niet snel genoeg naar mijn smaak.


Super Flight is niet bepaald comfortabel.


Vier personen naast elkaar in een tosti ijzer.


Vanuit het reuzenrad ziet het er nog wel aardig uit.


Dragon Coaster nogmaals.


De meest interessante Kiddie Coaster waar volwassenen niet in mogen.


Een van de antieke rides is de Skyflyer. Niet mijn soort attractie maar leuk om te zien.


Nog een klassieker is de Gravitron.


Log Flume.


Het andere spookhuis: Witch Hunt.


Zamperla Family Flyer.


Deze attractie maakt vast een hoop meer indruk bovenop de Stratosphere Tower in Vegas.


Justin aan het jongleren met camera's.


Het strand is zo goed als verlaten. Alle eettentjes aan deze kant zijn ook (nog?) gesloten.